Нива на Съзнание


От ниско към високо, нивата на съзнание са: срам, вина, апатия, печал, страх, желание, гняв, гордост, кураж, неутралност, готовност, приемане, причина, любов, радост, мир, просветление.

Въпреки че може да се изскочи в и от различни нива по различно време, обикновено има едно преобладаващо "нормално" състояние за нас. Ако четете този сайт, шансовете са, че сте най-малко на нивото на куража, защото, ако бяхте на по-ниско ниво, вероятно нямаше да имате съзнателен интерес към личностното израстване.


Срам - Само една стъпка над смъртта. Вие вероятно сте склонни към самоубийство на това ниво. Мислете за това като самостоятелно насочена омраза.

Вина - стъпка по-горе от срама, но все още може да имате мисли за самоубийство. Мислите за себе си като за грешник, не можете да си простите за минали прегрешения.

Апатия - Чувство за безнадеждност или жертва. Състоянието на приучена безпомощност. Много бездомни хора са заседнали тук на това ниво.

Печал- състояние на постоянна тъга и загуба. Може да попаднете тук, след загубата на любим човек. Депресия. И все пак по-високо от апатията, тъй като започвате да избягвате от сковаността.

Страх - виждане на света като опасен и несигурен. Параноя. Обикновено ще имате нужда от помощ, за да се издигнете над това ниво, или ще останете в капан за дълго време, като в злоупотребни отношения.

Желание - не го бъркайте с определяне и постигане на цели, това е нивото на пристрастяване, жажда и страст - за пари, одобрение, власт, слава и т.н. Консуматорство. Материализъм. Това е нивото на пушене, пиене и взимане на наркотици.

Гняв - нивото на фрустрация, често от това, че не получавате вашите желания от по-ниско ниво. Това ниво може да ви подтикне към действия на по-високи нива, но може и да ви задържи в омраза. При злоупотребни отношения, вие често ще видите лице изпитващо гняв, съчетано с лице изпитващо страх.

Гордост - Първото ниво, където започвате да се чувствате добре, но това е фалшиво чувство. То зависи от външни обстоятелства (пари, престиж и т.н.), така че е уязвимо. Гордостта може да доведе до национализъм, расизъм и религиозни войни. Помислете за нацистите. Състоянието на ирационално отричане и отбранителност. Религиозния фундаментализъм също е на това ниво. Вие ставате толкова тясно въвлечени в убежденията си, че виждате атаката срещу вашите вярвания като атака срещу вас.

Кураж - Първото ниво на истинската сила. Това е мястото, където започвате да виждате живота си като предизвикателен и вълнуващ, вместо поразителен. Вие започвате да имате интерес към личностното израстване, въпреки че на това ниво най-вероятно ще го наричате ​​нещо друго като напредък, изграждане на умения, кариера, образование и т.н. Започвате да виждате бъдещето си като подобрение на вашето минало, вместо продължение на старото.

Неутралност - Това ниво е концентрирано във фразата "живей и остави другите да живеят." То е гъвкаво, спокойно и необвърващо. Каквото и да стане, можете да поемете ударите. Не е нужно нищо да доказвате. Вие се чувствате в безопасност и се разбирате добре с другите хора. Много от самостоятелно заетите лица са на това ниво. Много удобно място. Нивото на самодоволство и мързел. Грижите се за вашите нужди, но не се претоварвате.

Готовност - Сега, когато се чувствате безопасно и комфортно, започвате да прилагате енергията си по-ефективно. Започвате да вършите добра работа - може би дори най-добрата. Мислите за управление на времето и производителността и организирате неща, които не са били толкова важни за вас на нивото на неутралност. Помислете за това ниво като за развитие на воля и самодисциплина. Тези хора са "кавалеристите" на обществото, те си вършат работата добре и не се оплакват много. Ако сте в училище, а след това сте добър студент, взимате проучванията си на сериозно и ги организирате във времето, за да вършите добра работата. Това е мястото, където вашето съзнание става по-организирано и дисциплинирано.

Приемане - Сега мощна промяна се случва, и се пробуждате за възможностите за активен живот. На нивото на готовност сте станали компетентни, а сега искате да приведете вашите способности в добра употреба. Това е нивото на определяне и постигане на целите си. Тук започвате да поемате отговорността за вашата роля в света. Ако нещо не е наред в живота ви (кариерата ви, здравето ви, вашата връзка), можете да зададете желания от вас резултат и да го промените. Вие започвате да виждате голямата картина на живота си по-ясно. Това ниво кара много хора да сменят професията си, да започнат нов бизнес или да променят начина си на хранене.

Причина - На това ниво надхвърляте емоционалните аспекти на по-ниските нива и започвате да мислите трезво и рационално. Когато достигнете това ниво, вие сте в състояние да използвате своите мотиви и способности в най-голяма степен. Сега имате дисциплина и проактивност напълно да използвате природните си способности. Вие сте достигнали точката, в която казвате: "Уау. Мога да правя всички тези неща и аз знам, че трябва да ги използвам добросъвестно". Така че, кое е най-доброто използване на талантите ми? "Поглеждате около света и започвате да правите смислени участия". От най-висок клас, това е нивото на Айнщайн и Фройд. Вероятно повечето хора никога не достигат това ниво през целия си живот.

Любов - това не е просто "етикет - любов ", защото това не е емоцията на любовта. Това е безусловна любов, постоянно разбиране на вашата свързаност с всичко, което съществува. Помислете за състраданието. На нивото на разума (причината), живеете в служене на главата (на мозъка) си. Но това в крайна сметка се оказва задънена улица, където попадате в капана на свръх-рационализирането. Виждате, че имате нужда от по-голям контекст. На нивото на любовта, сега поставяте главата си и всички други таланти и способности в услуга на сърцето си (не на емоциите си, а на по-големият смисъл за правилно и грешно - вашата съвест ). Това е нивото на пробуждането на истинската си цел. Вашите мотиви на това ниво са чисти и непокварени от желанията на егото. Това е нивото на живот в служба на човечеството. Помислете за Ганди, Майка Тереза, д-р Алберт Швайцер. На това ниво вие също започвате да се ръководите от сила, по-голям от вас самите. Това е чувство на освобождаване. Интуицията ви става изключително силна.

Радост - състояние на всепроникващо, непоклатимо щастие. Екхарт Толе описва това състояни в "The Power of Now". Нивото на светиите и напредналите духовни учители. Просто бидейки около хора на това ниво ви кара да се чувствате невероятно. На това ниво живота е напълно ръководен от синхронността и интуицията. Вече няма нужда да си поставяте цели и да правите подробни планове - разширяването на съзнанието ви позволява да работите на много по-високо ниво. Преживяване близко до смъртта може временно да ви избута до това ниво.

Мир - Тотална трансцендентност (Трансцендентност от латиснки: „прекрачване"; областта на абсолютното и божественото, която се намира изцяло извън материалната вселена. Тя е областта, от която произлиза душата и където тя ще се върне). Hawkins твърди, че това ниво се достига от един човек на 10 млн.

Просвещение - Най-високото ниво на човешкото съзнание, когато човечеството се слива с божественото. Изключително рядко. Нивото на Кришна, Буда и Исус. Дори само мисълта за хората на това ниво може да повиши съзнанието ви.

Източник

Превод: Димитър Кирилов | Самосъзнание.com





МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСА СЪЩО:

0 comments